IPTV STANDARDI

Velika razlika u operaterima koji implementiraju IPTV u raznim zemljama rezultirala je nedostatkom standardizacije. U Evropi IPTV prolazi kontinuirani proces standardizacije putem Evropskog instituta za telekomunikacione standarde. Evropom takođe upravlja konzorcijum Hibrid Broadcast Broadband TV (HBBTV). HBBTV obuhvata kompanije uključene u uspostavljanje, promociju ili pružanje hibridnih set-top boks uređaja. Oni koji se bave ovom industrijom žele da stvore otvoreni evropski standard. To je dovelo do razvoja HBBTV set-top boks uređaja u kojima se nalazi tjuner za emitovanje i Ethernet port. Prvo izdanje Naprednog digitalnog emitovanja, prvi put je ponuđeno zajedno sa španskom kompanijom Telefonica, da služi svojoj usluzi Movistar TV.

Druga metoda IPTV koristi sistem sličan Headendu koji koriste dobavljači kablovske televizije. Distribuira više TV kanala putem satelita do tačke prisustva provajdera (POP) ili do dobavljača Internet usluga korisnika (ISP). Odatle, svaki pretplatnik prima IP-inkapsuliranu distribuciju. Ova metoda rezultira velikim izborom kanala bez preopterećenja Internet kanala do tačke prisustva. Koristeći ovu metodu, mali ili seoski dobavljači izvan područja pružanja usluga velike brzine putem optičkih linija. IPTV Americas koristi ovu metodu za servis Latinske Amerike i Kariba.

ITU-T takođe obrađuje standardno podešavanje. Usvojila je Preporuku G.hn (G.9960) u decembru 2008. godine. Standard kućnog umrežavanja navodi da uobičajeni PHI / MAC može raditi preko bilo kog kućnog ožičenja. Kućno ožičenje određeno standardom uključuje koaksijalne kablove, telefonske linije i dalekovode. IEC postavlja standarde koji se odnose na POF umrežavanje gigabitnom brzinom.

Još jedan veliki napor u standardizaciji IPTV usluga je projekat ETSI-a i ITU-T za razvoj IPTV standarda zasnovanih na IMS-u. Ovi standardi uključuju 3GPP IP multimedijalni podsistem (IMS) kao podržanu arhitekturu za telekomunikacione mrežne nosioce. Ovaj standard omogućava prevoznicima da nude IPTV i govorne usluge putem iste infrastrukture. Kombinuje tradicionalnu televizijsku uslugu sa funkcijama poput ID-a pozivaoca na ekranu.

Druge industrijske grupe razvile su alternativne metode i standarde. Tu spadaju Savez kućnih telefonskih mreža, Savez HomePlug Poverline, Savez za multimediju preko koaksijalnog saveza i Savez Kuasar.

Istorija IPTV-a

Precept Softvare je razvio IPTV 1995. Njeni osnivači Bill Carrico i Judith Estrin razvili su tehnologiju kao Mbone-kompatibilnu Unik-ovu i Vindovs-zasnovanu aplikaciju za prenos audio i video fidova sa jednim i više izvora. Radeći sa softverskim dizajnerima Karlom Auerbachom, Steveom Casnerom i Cha Chee Kuanom, razvili su softver koji je pružao transmisije u rasponu od niskog kvaliteta do kvaliteta DVD-a. Koristili su protokole za višestruko slanje i IP multicast: protokol za transport u realnom vremenu (RTP) i protokol za kontrolu u realnom vremenu (RTCP). Cisco Sistems je kupio softver Precept 1998. godine, čime je stekao IP / TV tehnologiju i zaštitni znak. Kingston Communications osnovao je prvu pretplatničku uslugu IPTV 1999. godine. Telekomunikacioni operater iz Ujedinjenog Kraljevstva ponudio je Kingston Interactive Television (KIT) koji se prenosi uslugom digitalne pretplatničke linije (DSL). Dodao je uslugu video na zahtev 2001. godine. KIT zatvoren 2006.

Provajderi IPTV-a širom sveta (IPTV standardi)

Iako se može činiti da bi Internet usluga imala nekolicinu glavnih dobavljača poput Val-Mart-a ili Alibabe, vodeću e-maloprodaju, umesto toga IPTV industrija ima razne nacionalne i regionalne provajdere. U nekim zemljama, poput SAD-a, nisu svi aspekti usluga IPTV legalni. U mnogim oblastima, telekomi pružaju pravne usluge.

 • Australija: TPG je lansirao svoju IPTV uslugu 2007. godine, nudeći je kao dodatak svom ADSL2 + paketu. Ostali provajderi koji servisiraju zemlju uključuju ISP iiNet i Telstra koji takođe povezuju svoje televizijske usluge sa njihovim Internet uslugama. Hospitaliti IPTV Ltd. nudi zatvorenu mrežu IPTV sistema i OTT platforme za isporuku.
 • Kanada: NBTel, poznat i kao Bell Aliant pokrenuo je IPTV 1999. godine. Prenosi se putem DSL-a zajedno sa iMagic TV-om i Alcatel-om 7350 DSLAM. Sasktel je takođe počeo da nudi IPTV od 2002. Koristi Lucent Stinger DSL platformu.
 • Dominikanska republika: Claro TV nudi uslugu IPTV.
 • El Salvador: Claro TV nudi uslugu IPTV.
 • Gvatemala: Claro TV nudi uslugu IPTV.
 • Honduras: Claro TV nudi uslugu IPTV.
 • Indija: Brojne usluge nude IPTV, uključujući APSFL, MTNL, BSNL i Jio.
 • Kazahstan: Nacionalni provajder Kazakhtelecom JSC nudi IPTV, kao i Alacast.
 • Malezija: Astro, DETV, Fine TV i Telekom Malezija nude IPTV usluge.
 • Nev Brunsvick i Nova Scotia: Bell Aliant je 2000. godine pokrenuo uslugu kao VibeVision koristeći isti iMagic TV sistem.
 • Novi Zeland: Hospitaliti IPTV Ltd. nudi zatvorenu mrežu IPTV sistema i OTT platforme za isporuku.
 • Nikaragva: Claro TV nudi uslugu IPTV.
 • Severna Amerika: SureVest Communications je 2005. godine uveo IPTV sa televizijskim kanalima visoke definicije (HDTV).
 • Severna koreja: Korejska centralna televizija (KCTV) predstavila je IPTV 2016. godine zajedno sa set-top boks tehnologijom poznatom kao manbag,reč koja na engleskom znači „svuda“.
 • Pakistan: Pakistan Telecommunication Compani Limited nudi uslugu IPTV od 2008. godine. PTCL nudi uslugu pod brendom PTCL Smart TV.
 • Filipini: PLDT nudi usluge Cignal IPTV u kombinaciji sa ADSL uslugama.
 • Šri Lanka: Šri Lanka Telecom nudi IPTV pod brendom PEO TV.
 • Švedska: Bredbandsbolaget je počeo da nudi svoju IPTV uslugu 2005. godine, postajući prvi pružalac usluga u toj naciji. Njegov konkurent, TeliaSonera, preuzela je ulogu najvećeg dobavljača 2009. godine, privukavši više kupaca.
 • Turska: TTNET nudi svoju uslugu IPtivibu širom zemlje kao Tivibu EV. Superonline je svoju uslugu „VebTV“ pokrenuo 2011. godine.
 • Velika Britanija: BT nudi IPTV uslugu BT Vision.
 • Sjedinjene Američke Države: CenturiLink je počeo da opslužuje ograničena američka tržišta 2010. godine pod brendom Prism. Jedan od najvećih telekoma u zemlji, AT&T, nudi U-verse IPTV uslugu. Google Fiber nudi IPTV uslugu putem optičke mreže koja ima do jedan gigabitni Internet i IPTV kanale.

Druge firme su uslugu uvele tek nedavno. Zemlje sa uslugama vrhunskog nivoa uključuju: Bosnu, Bugarsku, Čile, Kolumbiju, Hrvatsku, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Gruziju, Grčku, Hercegovinu, Mađarsku, Island, Letoniju, Litvaniju, Makedoniju, Moldaviju, Mongoliju, Crnu Goru, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju, Slovačku, Švedsku, Tursku i Uzbekistan.

Rast tržišta (IPTV standardi)

IPTV tek treba da krene, ali je zabeležio značajan rast. U 2009. godini pretplatnika je bilo 28 miliona širom sveta. Do 2013. taj broj je dostigao 83 miliona. Iako je ovo generisalo globalni prihod od 12 milijardi američkih dolara u 2009. godini, porastao je na 38 milijardi američkih dolara u 2013. godini.

Azija i Evropa vode u broju pretplatnika, ali Evropa i Severna Amerika imaju najveći udeo u prihodu. Do toga dolazi zato što Kina i Indija generišu niski prosečni prihod po korisniku (ARPU), iako su sedište najbržeg rasta pretplatnika. Centralna i Istočna Evropa su nedavno zabeležile rast broja pretplatnika. Indija, Latinska Amerika, Pakistan i Šri Lanka uvele su usluge. Rusija planira da uvede IPTV.

Ipak ima prostora za rast. Značajni troškovi modernog kabla čine platformu zasnovanu na IP-u, poput IPTV-a, razumnijim pristupom. IPTV pruža interaktivne mogućnosti i omogućava korisniku da personalizuje svoje usluge i načine isporuke. IPTV koristi postojeće načine prenosa podataka, ali kablovska industrija godišnje troši oko milijardu dolara na nadogradnje i ažuriranja mreže kako bi prilagodila većim brzinama podataka.

Ne mora svako područje ovo da prevaziđe. Na primer, Južna Koreja zahteva od dobavljača da ponude minimalnu brzinu veze od 100 Mbit / s. Njegovih šest miliona domova ima pristup izuzetno brzim vezama, suprotno Ujedinjenom Kraljevstvu, gde se stari sistemi u nekim oblastima muče sa isporukom od 3 do 5 Mbit-a.

Ovo pitanje postaje najizraženije u isporuci u poslednjem kilometru. Propusni opseg za ova udaljena područja ima tendenciju da istovremeno podržava samo jedan do trokanalni tok.

Kako se koristi

Iako rezidencijalni pretplatnici uživaju u IPTV uslugama za zabavu, gledanje televizije, video zapisa i filmova, komercijalna i korporativna upotreba se veoma razlikuje. U poslovnom okruženju, IPTV se koristi za istovremeno strimovanje audio-vizuelnih medija na više ekrana u velikim postavkama poput aerodroma, hotela, kancelarija, škola i sportskih stadiona.

Hibridne IPTV usluge

Hibridna IPTV odnosi se na uslugu koja kombinuje interaktivne usluge poput sustiznog TV-a, e-uprave, Internet aplikacija, igara na sreću, kupovine, nadzora, videa na zahtev i video telefonije isporučene na televizor. Uključuje i tradicionalne TV usluge. Dostava se vrši putem javnog pristupa Internetu ili upravljane IP mreže.

Hibridna IPTV nastala je iz dva uticaja. Prvo, popularnost mrežnih video agregatora, poput IouTube-a i Vimeo-a, vršila je pritisak na tradicionalne platne TV operatore da pruže način gledaocima da gledaju video na mreži na svojoj televiziji. Drugo, dobavljači usluga telekomunikacija i dobavljači internet usluga žele načine da združe analogne i digitalne zemaljske usluge sa njihovom trenutnom ponudom, a da troškovi ostanu isti i da operacije prenosa budu jednostavne. Oni traže metode kojima se propusnost održava na niskom nivou i koriste postojeću infrastrukturu. Potrebni set-top boks omogućava operateru neometano uvođenje novih usluga.

Rečnik IPTV kućne arhitekture

Provajderi IPTV-a pokušavaju da iskoriste postojeće dostupne električne i komunikacione žice. To znači da koriste postojeće dalekovode u kući, telefonske linije ili koaksijalne kablove. Najsavremeniji sistem koristi bežični hardver koji se nalazi u kući, kao što je ViFi server.

 • IPTV head-end: Na čelu Internet ili satelitskog feeda dolazi do enkripcije kodiranja i isporuke AV izvora i TV kanala uživo kako bi se formirali IP multicast tokovi.
 • Video na zahtev (VOD) platforma: VOD platforma može biti različita ili deo IPTV-a. To je mesto za skladištenje video elemenata. Služi video zapisu kao IP unicast tok za obradu korisničkog zahteva.
 • Interaktivni portal: Portal omogućava korisniku da se kreće kroz usluge dobavljača, odnosno vodič kroz kanale i VOD katalog.
 • Mreža isporuke: Mreža za isporuku koristi komutaciju paketa za prenos IP paketa za isporuku emitovanih e-poruka i multicast.
 • Krajnje tačke: Krajnje tačke se sastoje od bilo koje korisničke opreme koja može da zahteva, dekodira i isporučuje IPTV emitovane tokove. Uključuje računare, mobilne uređaje i set-top boks uređaje.
 • Domaći TV mrežni prolaz: Predmet rezidencijalne korisničke opreme koji može prekinuti pristupnu vezu sa IPTV mreže za isporuku.
 • Korisnički set-top bok: Televizor je fizička oprema koja se koristi za dekodiranje i dešifrovanje televizijskih i VOD striming emisija.
 • Centralizovani model arhitekture: Model centralizovane arhitekture je jedna od dve glavne vrste arhitekture video servera koja se koristi za primenu IPTV-a. Sve medije čuva na centralizovanim serverima. Ne zahteva sveobuhvatan sistem distribucije sadržaja. Ovaj metod najbolje funkcioniše za mrežu sa malom uslugom video na zahtev za primenu, odgovarajućim jezgrom i propusnim opsegom i mrežom za isporuku sadržaja (CDN) koja efikasno funkcioniše.
 • Distribuirana arhitektura: Distribuirana arhitektura se skalira kao i centralizovana arhitektura, ali sa povoljnijom upotrebom propusnog opsega. Dizajnirana je za veće upravljanje mrežom servera.

Prednosti IPTV-a (IPTV standardi)

IPTV koristi komutiranu IP mrežu za isporuku dodatnog sadržaja i funkcionalnosti od ostalih metoda. Preklopljena IP mreža koristi manju širinu opsega, jer sadrži sadržaj na mreži i trenutni sadržaj koji korisnik odabere kada on to odabere. Suprotno tome, tipična satelitska ili televizijska mreža emituju video sadržaje u stalnom toku prema set-top boksu. Ovaj nizvodni tok omogućava potrošaču da bira između onoliko izbora koliko dobavljač može da ubaci u kuću. U nekim slučajevima to otvara vrata hakerima ako provajder ne koristi odgovarajuće mere bezbednosti. Najčešći bezbednosni problem je odbijanje servisa.

Troškovi potrošača za IPTV uveliko se razlikuju od standardnih kablova ili satelita. Iako tradicionalne metode poput ovih zahtevaju pozamašne mesečne troškove, IPTV košta oko deset puta manje od mesečnih. Razlika je u tome što potrošač kupuje set-top boks.

Na primer, američka firma Millennium IPTV naplaćuje 150 USD za svoj set-top boks, jednokratnu naknadu. Mesečna pretplata za sadržaj je 20 USD. Ovo je obrnuto od mnogih uobičajenih ponuda kablova u SAD-u koje nude besplatnu kutiju ili opremu, ali mesečno naplaćuju 50 ili više dolara.

Dok kablovi i sateliti nude funkciju slika u slici za surfovanje na kanalu bez napuštanja trenutnog programa, IPTV nudi napredne pametne pogodnosti. Omogućava gledaocima pristup Internetu sa televizora dok gledaju programe, poput sportskog događaja. Oni mogu da provere statistiku igrača dok gledaju ili menjaju ugao i zum kamere. Neki IPTV sistemi omogućavaju pristup računaru sa televizora. Pametne funkcije poput upotrebe mobilnog telefona za zakazivanje DVR snimanja ili promene roditeljskog nadzora deo su ponude IPTV-a od njihove koncepcije.

Ograničenja IPTV-a (IPTV standardi)

IPTV nije nepogrešiv. I dalje ima razvojnih potreba. The broadband requirement for IPTV exists due to the need for speed to facilitate the delivery of film at the appropriate frames per second via the Internet. U bioskopima je ovo 24 kadra u sekundi. Na mreži se kreće od 25 do 30 sličica u sekundi, u zavisnosti od električnih sistema kompanije.

neisprobati. Trenutno je rast IPTV-a ograničen dostupnošću širokopojasne mreže i ograničenom širinom opsega.

IPTV protokoli (IPTV standardi)

IPTV zahteva raznolike protokole, jer je domaćin i višekanalnim TV uživo i unicasted VOD. Bilo koji tip feed-a zahteva širokopojasnu vezu koja može biti putem fiksne ili bežične IP mreže. Ovo povezuje korisnikovu igraću konzolu, lični računar, set-top boks, pametni telefon, pametni TV ili tablet. Ova raznolikost video kompresije obezbeđena je upotrebom brojnih kodeka.

 • Live ili VOD strimovi koriste ili H.263 ili H.264 kodek. MDCT kodek komprimuje zvuk. Video tokovi koriste Flash Video pakete, MPEG transportni tok ili RTP pakete.
 • IP višestruko slanje omogućava događajima uživo prenos na više prijemnika pomoću jedne adrese multicast grupe.
 • Internet tokovi manjih standarda brzine prenosa koriste H.264 / MPEG-4 AVC kodek.
 • ISDN video konferencije koriste kodeke H.261 i H.263, dizajnirane za veće brzine prenosa podataka.
 • Aplikacije za skladištenje i emisije sa jednim vezom mogu koristiti H.262 / MPEG-1/2 kodek. Zahteva veliku propusnost i može brzo da zasiti mrežu, čineći je nepromišljenim izborom za striming multicast-a.

IPTV sistemi zasnovani na standardima imaju tendenciju da koriste slične sisteme protokola. Oni zavise od izvora sadržaja.

Streamovi zasnovani na dobavljačima usluga

Streamovi zasnovani na dobavljačima usluga koriste razne protokole da bi opsluživali mnoštvo tipova podataka. Pretplata na multicast uživo ili prelazak sa jedne multicast mreže na drugu koristi IGMP. Lokalne mreže (LAN-ovi) i mreže širokog područja (VAN-ovi) opslužuju IP multicast-ove koji se obično usmeravaju pomoću protokola nezavisnog multicast-a (PIM) u mrežnom jezgru.

VOD koristi enicast vezu sa pregovorima oslanjajući se na protokol transporta u realnom vremenu (RTP) koji se prenosi putem H.222 toka preko protokola kontrole prenosa (TCP) ili korisničkog protokola datagrama (UDP) za enkapsulaciju.

Veb-baziran Unicast za Live i VOD Streamove

Veb emisije se oslanjaju na brojne programe za reprodukciju medija, uključujući Adobe Flash Plaier, Apple iOS plejer i Microsoft Silverlight. Svaka koristi drugačiju metodu i protokol.

Adobe-ova aplikacija koristi RTMP preko TCP-a. Radi sa AMF, JSON transakcijama ili KSML-om za podešavanje i kontrolu, dok Apple koristi ugrađene datoteke M3U plejliste. Apple prenosi HLS adaptivni bitrate streaming preko HTTP-a. Microsoft Silverlight takođe strimuje putem HTTP-a, ali koristeći adaptivni metod protoka brzine protoka da bi obezbedio glatku reprodukciju.

Multicast Live i Unicast VoD stream zasnovani na Internetu

Multicasting-i zasnovani na Internetu i strimovanje video zapisa na zahtev koriste preporuke Internet Engineering Task Force (IETF). Podstiče RTP koji se prenosi putem TCP-a ili UDP-a koristeći podešavanje i kontrolu RTSP-a preko TCP-a

.

Kontrolisani tokovi povezanih uređaja (IPTV standardi)

Povezani uređaj uključuje igraće konzole, umrežene lične video rekordere, set-top boks uređaje i pametne televizore. IPTV koji pruža telekom obično koristi ograđenu baštensku mrežu. Za sadržaj lokalne mreže koristi UPnP AV za unicasted medije koji se prenose putem HTTP-a preko TCP-a. Za multicast uživo koristi RTP putem UDP-a. Korisnik može pristupiti sadržaju zasnovanom na Internetu sa povezanog uređaja. Veb sadržaj putuje putem ugrađenog veb dodatka ili aplikacije zasnovane na TV emisiji. Sadržaj koji koristi aplikaciju koristi jezik međuopreme, na primer, MHEG-5, za aktiviranje diskretnih događaja poput učitavanja veb pregledača koji sadrži dodatak Adobe Flash Plaier.

Lokalna IPTV aka poslovna IPTV

Poslovni IPTV generalno distribuira audiovizuelni feed mrežama kompanija koristeći kombinaciju tradicionalne opreme i računarske mreže. Poduzeće koje se osniva poput onog koje se koristi na aerodromima, hotelima ili školama koristi konvencionalne televizore, IPTV kodere i IPTV mrežne prolaze. IP mrežnog prolaza omotava emitovani MPEG kanal da bi formirao višestruke tokove.

IPTV putem satelita

Hibridne IPTV mreže kombinuju izvore satelitske televizije sa IPTV-om. Budući da se Internet veza može isporučiti i putem satelita, ona može isporučiti sve medije u oblastima u kojima nema zemaljskih kablova. Takođe može zameniti sporije zemaljske kablove koji ne dozvoljavaju tako veliku brzinu prenosa niti toliko veliku propusnost.

Za dalje čitanje

Kao i kod svake teme, uvod verovatno podstiče apetit za daljim informacijama. Jednom kada razvijete tercijarno shvatanje IPTV-a, ova kolekcija akademskih članaka, blogova, knjiga i veb lokacija omogućava vam da nastavite da istražujete različite aspekte teme.

IPTV standardi i propisi

 • „Standardizacija IPTV-a na osnovu pravih stručnjaka iz industrije,“ ITU-T dnevnik, 27. oktobra 2006
 • „Izveštaj i preporuka istraživačke grupe za ATIS IPTV Savetu TOPS,“ Savez za rešenja telekomunikacione industrije (ATIS), jul 2006.
 • „Zašto nam je uopšte potreban jedinstveni standard?“ Blog na forumu HomeGrid, 22. juna 2009. (arhiva Vaiback Machine)
 • „Novi globalni standard za potpuno umreženi dom“, saopštenje za medije ITU-T, 21. februara 2009. (arhiva Vaiback Machine)
 • Savez Kuasar POF, 10. januara 2016. (arhiva Vaiback Machine)
 • „Pretražite i pregledajte standarde“, pda.etsi.org. 28. jula 2013
 • „IPTV usluge zasnovane na IMS-u – arhitektura i implementacija“, citi.ac.uk, 17. aprila 2016
 • „Izveštaj Ericsson-a o potrebi regulacije“, 15. novembar 2008
 • „TV ili ne TV: tri ekrana, jedan propis?“ Vlada Kanade, Kanadska komisija za radio-televiziju i telekomunikacije, vvv.crtc.gc.ca, 13. decembar 2017
 • „AT&T učestvuje u razvoju standarda G.hn“, everivire.com. 10. avgusta 2017

IPTV kompanije i spajanja

 • „Rezime nabavki“, Cisco, 21. avgusta 2007
 • „Kingston povlači IPTV uslugu“, theregister.co.uk, 13. novembar 2017
 • KIT Kingston Interactive Television, 5. septembar 2015, Kitv.co.uk (arhiva Vaiback Machine)
 • „Alcatel kupuje iMagic TV“, ITBusiness.ca, 2003
 • „Media + Netvorks“ vvv.iptv-nevs.com, 22. jula 2009
 • „Zašto AT&T voli HomePNA – čitanje svetlosti“, lightreading.com, 12. oktobar 2012

Istorija IPTV-a (IPTV standardi)

 • „KCTU-TV zarađuje mesto na televiziji, u istoriji Interneta“, 7. marta 2007, Hart, Timothi (prvobitno objavljeno 15. februara 1998)
 • „NBTel prednjači u Severnoj Americi sa Aliant-ovom novom interaktivnom televizijskom uslugom informacija i zabave – VibeVision“, Saopštenje za javnost, 22. januara 2009.
 • „Brunson lansira ImagicTV“, saopštenje za štampu, vvv.thefreelibrari.com, 9. juna 1998.
 • „Aliant Telecom lansirao novu televizijsku tehnologiju u Halifaku“, saopštenje za javnost, 17. jun 2008
 • „Lucent Technologies predstavlja prvo komercijalno IP video rešenje preko DSL rešenja, Business Net,“ Business Vire, 10. aprila 2002.
 • „Amino izabran za prvo postavljanje HD IPTV-a u SAD-u“, 27. avgusta 2016.
 • „Bredbandsbolaget se mobiliše za IP TV“, 27. februara 2009. (arhiva Vaiback Machine)
 • „Internet provajderi – uporedite ponude širokopojasne mreže od 44 dobavljača – VhistleOut,“ broadbandtheage.com.au, 18. jun 2008.
 • „CenturiLink tiho lansira Prism IPTV Product“, Telecompetitorcom 6. jula 2017.
 • „Netfliks video na zahtev stiže u Severnu Koreju, državne TV emisije“, Ji, Dagium, NK Nevs, 18. avgusta 2016.
 • „Prodor širokopojasne mreže širom sveta vidi brzi rast, ali trenutna strategija cena sama nije održiva za telekom operatere, kaže Gartner“, gartner.com, 26. septembra 2012.
 • „Emiteri stisnuti konvergencijom“, Broadcasting & Cable, Eggerton, John, 14. decembra 2009.
 • IPTV globalna prognoza (2008–2013), Međunarodna televizijska ekspertska grupa, 1. jun 2010. (arhiva Vaiback Machine)
 • „BH Telecom: BH Telecom – poetska,“ vvv.bhtele.com.ba, 29. juna 2017.
 • „Interaktivni TV – Šta je interaktivni TV? – KPN, ”vvv.kpn.com, 6. decembra 2009.
 • T-Homehu, 17. septembra 2009. (arhiva Vaiback Machine)
 • „UZONLINE?“ uzonline.uz, 12. januara 2018.
 • „Dani salate“, Chris Dziadul, Broadband TV Nevs, 2. maja 2008.
 • „Isporuka IPTV sistema Kazakhtelecomu“, IPTV industrijski portal, 10. novembar 2009. (arhiva Vaiback Machine)
 • iD TV usluge za pretplatnike širokopojasne mreže u Kazahstanu, Kazakhstantelecom JSC – iD TV usluga za kućne korisnike, 8. oktobar 2011. (arhiva Vaiback Machine)
 • „IiNet’s Age of Terabite“, 10. oktobar 2010., saopštenje za štampu iiNet-a (arhiva Vaiback Machine)
 • „PLDT HOME predvodi tržište fiksne širokopojasne mreže, dodaje šest puta više pretplatnika od konkurencije“, PLDT Incorporated, 25. maja 2016.
 • „Turski IPTV, Tivibu Ev je u eteru“, ntvmsnbc.com, 23. februara 2011.
 • „Zvanična početna stranica Tivibu Ev“, tivibu.com/ev, 13. marta 2011. (arhiva Vaiback Machine)
 • „Invf.com“, vvv.invf.com, 22. decembra 2016.
 • „HomePlug Alliance nastavlja da se priključuje na energetske komunikacije“, engadget.com, 22. decembra 2017.
 • IPTV distribucija pomoću DS2 mrežnih mreža, 11. jul 2009. (arhiva Vaiback Machine)
 • „Otpremljeno je 20 miliona čvorova u MoCA“, Reuters, 17. februara 2009.
 • „5 priča za 2 minuta“, vvv.smartgridtodai.com, 10. marta 2012.
 • „MSforum.org“ (PDF), msforum.org, 13. aprila 2016.
 • „IP i satelit: spajanje svetova komunikacija“, Berlocher, Greg i Freier, Dan, putem satelita, januar 2009, str. 24–28
 • „Hibridna isporuka sadržaja za IPTV“, Taga, Karim, InterComms, izdanje 11, avgust 2008, str. 13–14
 • „Emitovanje 20: Promena scene u Evropi“, Holmes, Mark, putem satelita, septembar 2008, str. 20–25
 • „Velika Britanija i Francuska vode sa hibridnim IPTV postavkama,“ Broadbandtvnevs.com, 1946 Evropa / London, 14. oktobar 2009. (arhiva Vaiback Machine)
 • „HIBRIDNI TV prijemnici za IPTV | Strategija digitalnih medija, ”Vinson, Jeff, Jviptv.vordpress.com, 25. jun 2009. (arhiva Vaiback Machine)
 • „Nova evropska inicijativa spaja televiziju sa snagom Interneta“, saopštenje za javnost, HBBTV konzorcijum, 27. avgusta 2009.
 • „ADB isporučuje prvi hibridni, čip, napredni video kodiranje, IPTV set-top bokseve visoke rezolucije na svetu, TELEFONICA“, Digitaltvnevs.net, 27. februara 2012.
 • „IPTV Americas pokreće prvu platformu IPTV satelitske distribucije za Latinsku Ameriku i Karibe putem SES NEV SKIES’ NSS-806 “, saopštenje za štampu, IPTV Americas, 13. januara 2009.
 • „Zašto IP preko satelita?“ Međunarodna korporacija za prenos podataka, informativni list kompanije, 18. januar 2009. (arhiva Vaiback Machine)
 • „Budućnost izgleda svetlo za IPTV“, 6. marta 2009. (arhiva Vaiback Machine-a)
 • „Ekonomija IPTV-a“, 2. februara 2015.
 • „Korisnici širokopojasne mreže kontrolišu šta gledaju i kada“, 20. april 2010. (arhiva Vaiback Machine)
 • „Sesija i medijsko signaliziranje za IPTV“, putem IMS-a, 25. juna 2008. (arhiva Vaiback Machine)
 • „Istočno obećanje IPTV-a“, Bulklei, Kate, Digital TV Europe, oktobar 2008, str. 48
 • „Super headends i velika očekivanja“, Brovn, Peter J, putem satelita, april 2006, str. 18–30
 • „ZiKSEL najavljuje prvi ADSL2 / 2 + 80211n mrežni prolaz i nove ponude IPTV proizvoda u industriji“, Market Vire, jun 2008.
 • „TP210 Sat3Plai Broadband Terminal“, Nevtec Productions NV, informativni list o satelitskom modemu, 17. novembar 2010. (arhiva Vaiback Machine)
 • „Koliko je kašnjenja previše za onlajn igre?“, Tom’s Hardvare Internet Forum, 23. januara 2009. (arhiva Vaiback Machine)
 • „IPTV rizici privatnosti“, 5. januar 2010. (arhiva Vaiback Machine)

  a-new-generation


Reference

Vikipedija: IPTV

Samo odgovor: Vlasnik usluge IPTV SAD

Milenijumska IPTV: Kako IPTV funkcioniše?

Milenijumska IPTV: Šta je IPTV?